در جلسه معارفه حجتالاسلام والمسلمین بهرامی عنوان شد
تاکید رییس دیوان عدالت اداری بر پیشگیری به عنوان راه حل کاهش جرایم
معارفه حجت الاسلام و المسلمین کاظم بهرامی، رئیس دیوان عدالت اداری طی مراسمی با حضور حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای معاون اول قوه قضاییه، حجتالاسلام والمسلمین منتظری دادستان کل کشور و جمعی از مسئولان قضایی و اجرایی کشور در روز چهارشنبه 25 فروردین ماه برگزار شد.
معارفه حجت الاسلام و المسلمین کاظم بهرامی، رئیس دیوان عدالت اداری طی مراسمی با حضور حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای معاون اول قوه قضاییه، حجتالاسلام والمسلمین منتظری دادستان کل کشور و جمعی از مسئولان قضایی و اجرایی کشور در روز چهارشنبه 25 فروردین ماه برگزار شد.
معاون اول قوه قضاییه: دیوان عدالت اداری نماد اهمیت حقوق ملت در نظام اسلامی است
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در این مراسم ضمن تبریک فرا رسیدن ماه مبارک رجب، درباره جایگاه دیوان عدالت اداری اظهار داشت: درقانون برای مصوبهای که بخواهد حق عدهای یا فردی را ضایع کند، سازوکاری پیش بینی شده است و اجازه داده شده است که چنانچه مصوبهای برخلاف مقررات اسلام است، هر شخص از آحاد جامعه بتواند ابطال آن را از دیوان عدالت اداری تقاضا کند و دیوان عدالت اداری نیزموظف به رسیدگی است.
وی با طرح این پرسش که آیا کرامتی بالاترین از این میشود برای فرد قائل شد؟ گفت: در اصل 173 به احقاق حق مردم و مراقبت از حق آنها اشاره شده است و طبق این اصل و اصل 170 قانون اساسی هر اقدامی که دستگاههای اجرایی ابلاغ کنند یا در کمیسیونهای تخصصی آییننامه و یا مصوبهای را تدوین کنند، چنانچه برخلاف قوانین باشد، افراد جامعه میتوانند ابطال آن را از این نهاد قضایی بخواهند.
معاون اول قوه قضائیه افزود: این درحالیست که برخی این اصل مترقی را نادیده میگیرند و با این وجود به نظام ظالمانه حمله میکنند.، نه تنها شیطان بزرگ آمریکا، روباه پیر انگیس و سایر دشمنان بلکه برخی با بی انصافی تمام در داخل کشور این نظام را به اوصافی متهم میکنند که نمیخواهم به زبان بیاورم و نظاماتی را به خوبی توصیف میکنند که از دموکراسی و رعایت حقوق بشر در آنها خبری نیست.
حجتالاسلام والمسلمین منتظری اضافه کرد: ما در این مقطع هرچقدر به حق نزدیک میشویم و در تحقق آن پافشاری میکنیم، وسوسههای شیطان و شیطان صفتها نیز بیشتر میشود و اگر بخواهیم به سلامت از تلاطمات عبور کنیم، باید از خدا، قرآن، نماز و ائمه اطهار(ع) مدد جوییم، چراکه اگر به حال خود رها شویم، معلوم نیست عاقبت ما چه خواهد شد.
وی ادامه داد: امیدواریم خداوند در این ماه عزیز به ما این توفیق را بدهد که در قول و فعلمان انصاف داشته باشیم و بتوانیم ظلم نکنیم؛ اما اگر جایی که باید سخن و مدح و یا مذمتی کنیم، در آن مدح و مذمّت انصاف را رعایت کنیم. بیشک چنانچه خوبیها را نادیده بگیریم و فقط از نقصها و کمبودها بگوییم انصاف نیست.
سخنگوی قوه قضاییه خاطر نشان کرد: اگر همه بدیها را متوجه دیگران بدانیم و خودمان را نادیده بگیریم و هر چه ضعف وجود دارد، فرافکنی کنیم و بگوییم کمبودها کار دیگران بود، انصاف را رعایت نکردهایم.
وی تصریح کرد: ظلم گناه و بیانصافی است، در بسیاری از موارد ظلم جرم است و در موارد کثیری از اکبر کبائر است و یکی از مصادیق بارز ظلم انکار حق است و متاسفانه بسیار اتفاق می افتد که انسان حقایق روشن و حق مسلم را منکر میشود.
معاون اول دستگاه قضا اظهار داشت: با کمال تأسف عدهای با قلمشان در نظام جمهوری اسلامی ایران که با انفاس طیبه امام راحل(ره) و مجاهدتهای ایشان بنا نهاده شده است و با رهنمودهای مقام معظم رهبری جلو میرود و حقایق روشنی را که در آن وجود دارد، منکر می شوند.
وی با اشاره به اینکه قانون اساسی ما به تعبیر همه منصفین و حتی از زبان بسیاری از غیر دوستان یک قانون اساسی مترقی وجامع است که از اسلام ناب نشأت گرفته و با عقل و خرد تدوین و تنظیم شده است، ادامه داد: این درحالی است که برخی در داخل کشور این را نمیپذیرند و عظمتی را که جمهوری اسلامی ایران در دنیا پیدا کرده است، منکر میشوند و گاهی با کمال بیانصافی کسانی که از ابتدا تا امروز دارای مسئولیتهای گوناگون بودهاند بدون اینکه بگویند سهم آنها از ضعف و کمبودها چقدر است از کمبودها سخن میگویند، قلم می زنند و مسائلی را منکر و مخدوش میکنند.
سخنگوی دستگاه قضا به ظرفیت پیشبینی شده در قانون اساسی برای اعاده حقوق ملت اشاره کرد و افزود: بر اساس پیشبینی قانون اساسی هرگاه رئیس جمهور، هیات دولت و معاون اول نه از روی بغض و احیاناَ بیتجربگی آیین نامهای را تنظیم کردهاند که اگر چنانچه تشخیص داده شود که این مصوبه برخلاف مقررات اسلامی است، آحاد جامعه می توانند ابطال آن را از دیوان عدالت اداری تقاضا کنند و وجود این اصل در قانون به معنای اهمیت به احقاق حق مردم است.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای درباره حجت الاسلام والمسلمین بهرامی، رییس جدید دیوان عدالت اداری گفت: وی در 30 و چند سال خدمت در امور قضایی و مدیریتی همواره موفق بودهاند و خدا را سپاس میگوییم که دستگاه قضایی از وجود چنین نیروهایی بهرهمند است که 30 و چند سال در بحران ها و شرایط مختلف با خیرخواهی و پاکی عمل کردهاند.
وی افزود: حجت الاسلام و المسلمین بهرامی طی سالهایی که به عنوان رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح فعالیت داشتند فعالیتهای قابل تقدیری انجام دادهاند به نحوی که مقام معظم رهبری نیز از وی راضی بودند.
معاون اول قوه قضائیه در ادامه ضمن تقدیر از حجت الاسلام والمسلمین منتظری رییس سابق دیوان عدالت اداری نیز اظهار داشت: ایشان در طول این 30 و چند سال در امور مدیریتی و امر قضا مجاهدت و تلاش کردهاند و در تمام مسئولیتها توفیقات خوبی کسب کردهاند.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای ادامه داد: از خداوند توفیق بیش از پیش حجت الاسلام والمسلمین منتظری را در مسئولیت خطیر دادستانی کل کشور مسئلت داریم و بحمدالله وی در دیوان عدالت اداری خدمات خوبی را ارائه دادند که یکی از آنها همین ساختمان جدید است که در آن حضور داریم.
سخنگوی دستگاه قضا گفت: یکی از وظایف دیوان عدالت اداری رعایت شأن قضا و جلوگیری از فسادها بخصوص فسادهای نامرئی و صیانت از حق است.
وی ادامه داد: باید قانون را همیشه مد نظر داشت که خدای ناکرده از هیچ ناحیهای لطمهای وارد نشود. آراء هیات عمومی که از دیوان صادرمی شود باید آرایی متقن، شفاف و قابل دفاع باشد و به آن خدشهای وارد نشود.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای ادامه داد: با توجه به تنوع کار و پیچیدگی ها در قانون نیاز به آموزش مستمر و مطالعه مستمر و همکاری و مشورت وجود دارد و قضات باید دقت و وقت کافی داشته باشند تا آراء از اتقان لازم برخوردار باشد.
رییس دیوان عدالت اداری: اهتمام ما پیشگیری برای کاهش جرایم است
حجتالاسلام و المسلمین بهرامی، رییس دیوان عدالت اداری نیز طی سخنانی در جلسه معارفه خود ضمن تقدیر از اعتماد رییس قوه قضاییه اظهار داشت: از اعتماد ایشان نسبت به بنده برای واگذاری این مسئولیت کمال تشکر را دارم. همچنین از معاون اول رییس دستگاه قضا سپاسگزارم و از اینکه در بیاناتشان اینجانب را مورد لطف قرار دادند، تشکر میکنم؛ چرا که من خود را شایسته این تعابیر نمیدانم.
وی ادامه داد: از رییس دستگاه قضایی و معاون اول ایشان درخواست دارم من را در این وظیفه سنگین یاری کنند. ما نیز پا در رکاب هستیم و با کمک همه همکاران محترم سعی میکنیم مشکلات را رفع کنیم. از آیت الله منتظری نیز تشکر میکنم که خدمات ارزندهای را داشتهاند که یکی از برکاتش همین ساختمان جدید است و در سمت دادستانی کل کشور نیز خواهان موفقیت بیشتر برای ایشان هستم.
رییس دیوان عدالت اداری با بیان اینکه یکی از برنامههایی که باید به صورت اساسی دنبال کنیم، پیشگیری از تخلفات است، افزود: از 18 سال قبل در سازمان نیروهای مسلح قوه قضاییه برنامه پیشگیری از وقوع جرم را در دستور کار سازمان قرار دادیم و تا این زمان حتی یک روز هم کار را تعطیل نکردیم و با این که در دادگستری سالانه جرایم با درصدهای متفاوت در حال افزایش است اما با کمک همین برنامههای پیشگیری، جرایم در نیروهای مسلح کنترل شده است.
حجتالاسلام و المسلمین بهرامی خاطرنشان کرد: پیشگیری از جرم هم آسانتر است و هم کمهزینهتر و زینبده دستگاه قضایی و نظام جمهوری اسلامی ایران نیست که این اندازه جرایم وجود داشته باشد؛ لذا باید برنامه سراسری قوه قضاییه در پیشگیری از جرایم به صورت مدون دنبال شود و ما نیز با کمک قضات و کارکنان این راه را دنبال خواهیم کرد.
حجتالاسلام والمسلمین منتظری: توفیق دیوان عدالت اداری مرهون تلاش و مجاهدت همکاران است
سخنران بعدی این مراسم حجتالاسلام والمسلمین منتظری رییس سابق دیوان عدالت اداری بود که ضمن تقدیر و تشکر از همکارانش در جلسه تودیع خود اظهار داشت: هر اتفاقی که در این سالها در دیوان عدالت اداری رخ داده، حاصل تلاش و مجاهدت همکارانم بوده است.
وی افزود: روزی که به دیوان عدالت اداری آمدم آمار سالانه ورودی پروندهها کمتر از 80 هزار پرونده بود و قضات در آن زمان 109 نفر بودند، اما اکنون که از دیوان عدالت اداری میروم، تعداد قضات کاهش پیدا کرده و به 95 تن رسیده است در حالیکه آمار ما در سال گذشته 120 هزار پرونده بوده که البته حجم پروندههای مختومه که نتیجه انجام فرآیند رسیدگی به آنهاست، نسبت به میزان واردهها افزایش یافته است. این نشان از همت و تلاش همکارانی دارد که حتی در تعطیلات نوروز نیز به پروندهها رسیدگی کردهاند.
رییس سابق دیوان عدالت اداری خاطرنشان کرد: دیوان عدالت اداری در اوایل تشکیل دارای نواقص زیادی بود که با یک قانون نسبتا جامع مشکلاتش برطرف شد و پس از آن با قانون جامعی که یک بخش از آن در مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید، در سال 1392 ابلاغ و اجرایی شد.
وی افزود: در آخرین نامهای که به رئیس دستگاه قضا نوشتم، گزارشی از اجرای قانون ارسال کرده و اعلام کردم قانون دیوان عدالت اداری همچنان نیازمند برخی اصلاحات است.
حجتالاسلام والمسلمین منتظری با اشاره به حجم بالای شکایات در این نهاد قضایی گفت: از رییس جدید دیوان عدالت اداری میخواهم در بحث پیشگیری برنامهریزیهایی داشته باشد؛ چرا که این همه شکایت به دیوان عالی کشور زیبنده نظام نیست.
وی تاسیس و راهاندازی دفاتر استانی را از دیگر اقدامات انجام شده در دیوان عدالت اداری دانست و گفت: متاسفانه پیش از راه اندازی دفاتر استانی مردم مجبور بودند از سراسر کشور به ساختمان مرکزی دیوان عدالت اداری مراجعه کنند و به همین خاطر زحمتهای زیادی را متحمل میشدند.
دادستان کل کشور همچنین به تعامل مناسب با دستگاههای اجرایی اشاره کرد و اظهار داشت: البته این به معنای معامله با دستگاههای اجرایی نیست، بلکه سعی کردهایم بیشتر مشکلات مردم را از طریق تعامل با دستگاه های اجرایی حل کنیم.
رییس سابق دیوان عدالت اداری در ادامه ضمن بیان این موضوع که برخی برخی دستگاههای دولتی و مقامات اجرایی از اجرای آرای دیوان عدالت اداری استنکاف میکنند، خاطرنشان کرد: اگر این موارد خیلی اندک بود اما ما مجبور بودیم که نسبت به اجرای حکم انفصال آنان از خدمات دولتی اقدام کنیم.
دادستان کل کشور در ادامه تاکید کرد: مدیران اجرایی کشور باید بدانند آرای دیوان عدالت اداری در حکم قانون و لازم الاجراست و طبیعتا عدم اجرای آرا باعث انفصال آنها از خدمت می شود. برخی مدیران برای استنکاف از اجرای قانون بهانه هایی همچون عدم قابلیت اجرایی قانون را می آوردند که در قانون جدید دیوان برای این مشکل راهکاری پیشبینی کردهایم؛ بنابراین مقامات اجرایی کشور هیچ بهانهای برای اجرای آرای دیوان عدالت اداری ندارند.