رئیس دیوان عدالت اداری:
دولت اصول معطل مانده قانون اساسی را اجرایی کند
رئیس دیوان عدالت اداری گفت: دلسوزانه و ناصحانه به عزیزانی که خود را متعهد به اجرای قانون اساسی میدانند، میگوییم، به جای گفتن حرفهای چالشبرانگیز و کشاندن دیگران به تقابل با خود و به جای اینکه سخنانی بیان کنید که موجب اختلاف و شکاف در جامعه شود، به وظیفه قانونی خود عمل کنید.
رئیس دیوان عدالت اداری گفت: دلسوزانه و ناصحانه به عزیزانی که خود را متعهد به اجرای قانون اساسی میدانند، میگوییم، به جای گفتن حرفهای چالشبرانگیز و کشاندن دیگران به تقابل با خود و به جای اینکه سخنانی بیان کنید که موجب اختلاف و شکاف در جامعه شود، به وظیفه قانونی خود عمل کنید.
حجت الاسلام و المسلمین منتظری طی سخنانی در هیات عمومی گفت: متاسفانه موضعگیریها و سخنان برخی از مسوولان موجب بروز تنش و اختلافنظر در جامعه میشود، که چنین امری به نفع کشور و نظام نیست.
وی افزود: در مقطعی که نظام جمهوری اسلامی در عرصه جنگ تمام عیار اقتصادی توسط استکبار جهانی و عوامل و پیروان صهیونیست آن قرار دارد و مشکلات داخلی و خارجی بر کشور هجمه آورده است، از همه انتظار میرود در تبعیت از عقلانیت و تاکیدات مقام معظم رهبری کوشا باشند و در موضعگیریها و سخنانشان به گونهای عمل کنند که تا حد مقدور این انسجام، وحدت و هماهنگی در جامعه حفظ شود.
رئیس دیوان عدالت اداری اظهار داشت: کسی که خود را مظهر عدالت، قانونمداری و پاسداری از قانون اساسی معرفی میکند و مسوولان دیگر را به گونهای مورد خطاب قرار میدهد که گویی حتی یکبار قانون اساسی را نخواندهاند، سخنی میگوید که در قانون اساسی نیامده است و این سخن پسندیدهای با توجه به جایگاه گوینده نیست.
حجت الاسلام و المسلمین منتظری با بیان این مطلب که مواد قانون اساسی ما روشن است و هر شخص دارای سواد اولیه زبان فارسی نیز میتواند، اصول قانون اساسی را مطالعه کرده و دریابد که قانون اساسی چه وظایفی را به چه کسانی داده یا حوزه وظایف افراد تا چه میزان است، ادامه داد: بعلاوه اگر کسی در اصلی از اصول قانون اساسی ابهام داشته باشد یا اجمال در بخشی از آن باعث شود که مستلزم تفسیر باشد، قانون اساسی راهکار آن را نشان داده است و گفته است که شورای نگهبان تفسیر کننده قانون اساسی میباشد. به عبارت دیگر در خود این قانون نیز وظیفه نهاد مفسر قانون اساسی به طور مشخص بیان شده است.
وی با اشاره به تشکیل هیات نظارت بر قانون اساسی از سوی رئیس جمهوری و مخالفت شورای نگهبان با آن اضافه کرد: با هیچ منطقی پذیرفته نیست که شخصی از خود موضوعی را جعل کند که هم تفسیر قانون اساسی تلقی شود و هم شورای نگهبان به عنوان مرجع تفسیر قانون اساسی خلاف آن را گفته باشد. بعد نیز داعیه این را داشته باشد که ما مدافع و صیانتکننده از اصول قانون اساسی هستیم.
رئیس دیوان عدالت اداری ادامه داد: این در حالی است که پس از گذشت سی و سه سال، اصولی از قانون اساسی همچنان بر زمین مانده و عملی نمیشود.
حجتالاسلام و المسلمین منتظری که اخیرا به عنوان رئیس شورای دستگاههای نظارتی کشور نیز انتخاب شده است، اضافه کرد: به عنوان مثال اصل هشتم قانون اساسی میگوید، «دعوت به خیر، امر به معروف و نهی از منکر، وظیفهای است همگانی و متقابل بر عهده مردم نسبت به یکدیگر، دولت نسبت به مردم و مردم نسبت به دولت. شرایط و حدود و کیفیت آن را قانون معین میکند» این اصل از اصول بر زمین ماندهای است که دوبار (هم در دولت اصلاحات و هم در دولت فعلی)، لایحه آن تهیه و به دولت فرستاده شده است، ولی در آنجا متوقف ماند. پرسش این است که لایحه قانونی این اصل را چه کسی باید تهیه کند؟
وی افزود: امر به معروف و نهی از منکر در ستون فروع دین، یکی از واجبات است که قانون اساسی نیز بر اجرایی کردن آن تاکید دارد. حال از آقایانی که داعیه صیانت از قانون اساسی را دارند، میپرسیم که چه اقدامی برای احیای این اصل انجام دادهاند؟ آیا در جامعه و ادارات دولتی ما امر به معروف و نهی از منکر احیا شده است؟
رئیس شورای دستگاههای نظارتی کشور با اشاره به اینکه اصول دیگری نیز در قانون اساسی وجود دارد که اجرای آن معطل مانده است، گفت: سوال بنده به عنوان رئیس شورای دستگاههای نظارتی کشور از کسی که هیات نظارت بر اجرای قانون اساسی را تشکیل داده، این است که اعلام کند چند اصل از اصول قانون اساسی معطل مانده و چه کسی مسوول اجرای آن است؟ چه کسی مسوولیت فراهم آوردن بستر اجرای قانون اساسی را در کشور برعهده دارد؟ و برای نمونه مسوول تهیه لایحه قانونی اصل هشتم قانون اساسی چه کسی است؟ بیایند پاسخ بدهند.
وی اضافه کرد: شما که داعیه نظارت بر قانون اساسی را دارید و هیات نظارت بر آن را تشکیل میدهید، تا چه میزان بر دستگاههای اجرایی نظارت دارید که تا این اندازه در آن تخلف صورت نگیرد؟
رئیس دیوان عدالت اداری در ادامه اظهار داشت: ما به عنوان یک نهاد قضائی مسوول دادرسی اداری که در ارتباط با دستگاهها هستیم، اعلام میکنیم، اگر نظارت دولت بر زیر مجموعه خود از لحاظ اجرای قوانین و مقرارت، نظارتی قدرتمندانه و توانمند باشد، قطعا تا این اندازه شکایت از دستگاههای دولتی را شاهد نخواهیم بود.
حجت الاسلام و المسلمین منتظری بخش عمده شکایاتی که از دستگاههای اجرایی در دیوان عدالت اداری مطرح میشود را ناشی از این دانست که نظارت درونی بر دستگاههای اجرایی کشور، یک نظارت قوی و مستحکم نیست تا به واسطه آن تخلفات در بدو شکلگیری از بین برود.
وی در ادامه اظهارت خود گفت: دلسوزانه و ناصحانه به عزیزانی که خود را متعهد به اجرای قانون اساسی میدانند، میگوییم، به جای گفتن حرفهای چالشبرانگیز و کشاندن دیگران به تقابل با خود و به جای اینکه سخنانی بیان کنید که موجب اختلاف و شکاف در جامعه شود، به وظیفه قانونی خود عمل کنید.
رئیس دیوان عدالت اداری اظهار داشت: امروز به عنوان یک مسوول و خدمتگزار در مجموعه دستگاه قضائی عرض میکنم که جای صیانت، نظارت و حفاظت از اجرای قوانین در ادارات و دستگاههای حکومتی به طور کلی یعنی قوه مجریه، مقننه و قضائیه و همچنین شهرداریها و نهادهای عمومی خالی است و باید برای اینکه قانون اجرا شود اهتمام بیشتری داشته باشیم.
وی در پایان تصریح کرد: برای ما مهم، اجرای قانون است و خط قرمز ما نیز قانون است. باید همگی ملتزم شویم تا قانون رعایت شود.